top of page

ASTMA

Astma is een chronische ziekte van de luchtwegen. Astma wordt gekenmerkt door aanvallen van buiten adem zijn, een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling en hoesten. Deze astmaklachten ontstaan doordat de luchtwegen vernauwd en ontstoken zijn. De luchtwegen van mensen met astma zijn gevoeliger en raken daardoor snel geprikkeld. Veel astmapatiënten hebben last van allergieën. Sommige mensen hebben voortdurend klachten en anderen hebben tussen de aanvallen in geen luchtwegklachten.

Oorzaak van astma

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat de aanleg voor astma erfelijk is. Buiten deze aanleg voor astma zijn er nog enkele risicofactoren die daadwerkelijk kunnen leiden tot astmaklachten. Het is echter nog grotendeels onbekend welke risicofactoren dit zijn en hoe groot de invloed van deze factoren precies is op het ontstaan van astma. 

Acute astmaklachten kunnen veroorzaakt worden door veel verschillende prikkels. Voorbeelden hiervan zijn koude lucht, zware inspanning en stress. Deze prikkels kunnen ook "allergenen" zijn. Allergenen zijn stoffen die aanwezig zijn in de omgeving en die allergische reacties kunnen opwekken. Voorbeelden van allergenen zijn pollen, huidschilfers van dieren, huisstof, milieuvervuiling, bepaalde voedingsstoffen, parfum en sigarettenrook. Allergenen zorgen ervoor dat de slijmvliezen van de luchtwegen opzwellen en ontstoken raken. Er wordt extra slijm geproduceerd en de spieren van de luchtwegen trekken zich samen. Er is dan minder ruimte waardoor de lucht in en uit kan stromen. Aanvallen van astma kunnen vaker voorkomen of ernstiger zijn bij mensen die een luchtweginfectie hebben dan bij mensen die deze infectie aan hun luchtwegen niet hebben. 

Astma en ionisatie

Door de omgeving te voorzien van negatieve ionen worden allergenen als pollen, huidschilfers van dieren, huisstof, milieuvervuiling, parfum en sigarettenrook geëlimineerd wat een goede invloed kan hebben op uw astmaklachten. Door bijvoorbeeld een Anion Booster, Anion spaarlamp of Anion Nachtlamp te plaatsen in uw woonkamer, kantoor of uw slaapkamer kunnen klachten die door astma ontstaan binnen drie uur afnemen.

bottom of page